logo.jpg
 
 

Spaarhypotheek

 
De naam zegt het al: er wordt gespaard. Over het spaargedeelte van de betaalde premie wordt door de hypotheekinstelling een percentage vergoed, dat gelijk is aan de hypotheekrente. De hoogte van het spaardeel wordt zodanig vastgesteld, dat het totaal gespaarde bedrag (het opgebouwde vermogen, inclusief rente) aan het eind van de looptijd van de hypotheek gegarandeerd precies is aan de hypotheekschuld.
 
Lage rente, hoge premie en andersom
Is de hypotheekrente laag? Dan is ook de rente over het spaardeel laag. Om er in dat geval zeker van te zijn dat aan het eind van de looptijd het opgebouwde vermogen inderdaad even hoog is als de hypotheekschuld, betaalt u meer spaarpremie. Is de rente over het spaardeel hoog, dan betaalt u dus minder premie. Met andere woorden: bij hoge rente, lage premie en bij lage rente, hoge premie. Zo stijgen de maandlasten bij een eventuele rentestijging minder hard. Overigens wordt met de hypotheekinstelling vooraf een rentevaste periode afgesproken. Gedurende die periode blijven de rente en de premie - en daarmee dus ook de netto maandlasten - gelijk.
 
Risicodeel
Naast het spaardeel van de premie is er ook het risicodeel. Het risicodeel zorgt voor het uitbetalen van het hypotheekbedrag bij overlijden voor het einde van de looptijd. Bij de meeste hypotheekverstrekkers is het bij een spaarhypotheek verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten voor het gehele hypotheekbedrag.
 
Wilt u meer weten over de spaarhypotheek, neemt u dan contact op met ons kantoor.